Jordanië verrast door voor het eerst de finale van de Azië Cup te bereiken na winst op Zuid-Korea

Jordanië heeft een historische prestatie neergezet door met een 2-0 zege op Zuid-Korea als eerste team de finale van de Azië Cup in Qatar te bereiken. Dit is de eerste keer dat Jordanië zich kwalificeert voor de eindstrijd van het toernooi, een prestatie van formaat gezien hun positie als nummer 87 op de wereldranglijst. Voorheen was het bereiken van de halve finale al een ongekende mijlpaal voor het team.

Gedurende de eerste helft van de wedstrijd in het Ahmad bin Ali Stadium werden er geen doelpunten gescoord, ondanks enkele sterke kansen voor Jordanië. De Zuid-Koreaanse keeper Jo Heyon-Woo hield zijn team in de wedstrijd met enkele cruciale reddingen.

De ban werd echter gebroken in de 53ste minuut, toen Yazan Al Namat profiteerde van een defensieve fout van Zuid-Korea. Hij werd diep gestuurd door Musa Tamari en voltooide de aanval met een beheerste afwerking om de score te openen. Kort daarna, in de 60ste minuut, miste de Zuid-Koreaanse invaller Cho Gue-Sung een kans op de gelijkmaker, tot ontzetting van bondscoach Jürgen Klinsmann.

Al-Tamari, spelend voor het Franse Montpellier, besliste de wedstrijd in de 66ste minuut met een indrukwekkend doelpunt. Hij liet drie Zuid-Koreaanse verdedigers achter zich en scoorde van afstand met een linksbenig schot, waarmee hij de stand op 2-0 bracht.

Zuid-Korea, dat de Azië Cup eerder won in 1956 en 1969 en vier keer als finalist eindigde, waaronder de laatste keer in 2015, dacht in de laatste minuten nog een penalty te krijgen. Echter, Cho kreeg alleen een gele kaart voor zijn overdreven val.

Jordanië wacht nu op de winnaar van de halve finale tussen Iran en Qatar, de huidige titelverdediger. De finalewedstrijd staat gepland voor zaterdag 10 februari.